Първоначално дъвката се появява на пазара като забавление за децата под формата на бонбон с розов цвят, който не може да се изяде, но с който могат да се правят балони.
С времето тя придобива доста различни функции: от средство за намаляване на стреса до предотвратяване на кариес. Но както всичко в живота, дъвката има своите предимства и недостатъци. Някои ще ви прозвучат познато, а други може би никога не сте чували:
Предимства
- Стимулира производството на слюнка – по този начин ефективно се бори с ксеротомията (сухотата в устата).
- Повтарящият се акт на дъвчене подобрява концентрацията и намалява тревожността и стреса, което е превенция срещу стискането на зъби (бруксизъм) през нощта.
- Когато дъвките имат в състава си ксилитол, те имат повече ползи за оралното здраве. Ксилитолът инхибира растежа на бактерии и насърчава реминерализацията на зъбите, намалявайки риска от кариес и образуването на зъбен камък. Разбира се, няма нищо по-добро от доброто миене на зъбите.
- Действа върху лошия дъх (халитоза), особено когато дъвките са с ментолов вкус.
Недостатъци
- Ако дъвките съдържат захар, те могат да предизвикат обратен ефект, насърчавайки образуването на кариеси, особено при децата. С добро почистване след консумация, това може да се избегне.
- Прекомерната употреба на дъвки може да повлияе на затварянето на устата, засягайки и износвайки темпоромандибуларната става.
- Дъвка може да се използва за отслабване благодарение на засищащия си ефект, намалявайки желанието за приемане на храна. Това може да бъде вредно за нашето тяло като цяло, включително за зъбите, ако не успяваме да си набавим нужните витамини и минерали, чрез храната.
- Бъдете внимателни, ако носите брекети, поради риска от неприятно оплитане на дъвката между тях.
В заключение можем да кажем, че премерената употреба на дъвки не би трябвало да създава никакви проблеми, по скоро обратното – да бъде полезна. Но консумира ли се в излишък може да се окаже, че ви вреди повече отколкото си мислите.